woensdag 18 februari 2009

19 februari 2009

10:00 uur
Joost Baars komt vertellen over Perdu, een literair theater annex poëzieboekhandel in het centrum van Amsterdam. 25 Jaar geleden vestigde zich in de Amsterdamse Pijp een bijzondere boekhandel: De Verloren Tijd. Deze boekhandel groeide, met een tussenstop op de Kerkstraat, uit tot de kleine maar zeer actieve organisatie, die met een nadruk op poëzie en experiment al jaren literaire programma's organiseert op de Kloveniersburgwal. Hij wordt aan de tand gevoeld door Jos de Jong.

10:30 uur.
We hebben het vandaag over een ster achter de camera; de fotograaf Richard Avedon. Bij ons in de studio zit Marcel Feil, curator van het Foam, het fotografiemuseum in Amsterdam, alwaar een grote overzichtstentoonstelling te zien is van Richard Avedon de revolutionaire mode fotograaf en indringende portretfotograaf. Het gesprek wordt geleid door Anke van Veen.

woensdag 11 februari 2009

12 februari

Om 10 uur is contrabassist Anne-Maarten van Heuvelen in de studio, hij is een van de bandleden van NO blues. NO blues is de winnaar van de Mixed Publieksprijs 2009. Duizenden bezoekers van deze webiste kozen NO blues uit tien Nederlandse en Belgische genomineerden. Het publiek had de grootste waardering voor de ‘Arabicana’ van NO blues, een fijnzinnige mix van Amerikaanse roots, Arabische muziek en blues. Kernleden van de groep zijn Haytham Safia, bespeler van de ud (Arabische luit) en zanger, gitarist/zanger Ad van Meurs en contrabassist Anne-Maarten van Heuvelen. De prijs wordt uitgereikt tijdens het festival Amsterdam World op zaterdag 14 februari. Als winnaar verzorgt NO blues daar een speciaal optreden, van 18.30 tot 19.15 uur in Muziekgebouw aan 't IJ.

Om 10.30 komt Liesbeth Beeftink vertellen over Amsterdam World. Dit is een jaarlijks terugkerend wereldmuziek festival, een samenwerkingsproject tussen musici uit steeds een andere bruisende Europese havenstad. Vorig jaar stond Lissabon centraal, in 2009 is Barcelona dé havenstad. Amsterdam World wordt dit jaar gehouden op 14 en 15 februari.

woensdag 4 februari 2009

5 februari 2009

10:00 uur
Jos de Jong reisde af naar Galerie De Rietlanden in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam om daar kennis te maken met het werk van de schilder Arnold van Brakel (1923 - 1994) en van zijn dochter Jessica van Brakel te horen hoe zijn werk en deze eerste overzichtstentoonstelling tot stand zijn gekomen.

10:30 uur:
Meile Snijders praat met Dunya Verwey, zij is conservator bij het Museum Geelvinck op de Keizersgracht in Amsterdam. Onderwerp van gesprek is onder meer de tentoonstelling Azie: uit het hart gegrepen, een eerste tentoonstelling uit een reeks waarin de bezoekers een blik gegund wordt in de privécollecties van leden van de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst/VVAK.