woensdag 31 maart 2010

1 april 2010

10:00 uur:
Eva Krammer presenteert het eerste half uur van Radio PingPong en heeft daarin te gast: Karim Traïdia en Fenneke Wekker. Zij zijn de regisseurs van de voorstellingen die dit jaar de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs deelden:
Zaka de Klootzak van Omar Dahmani in de regie van Karim Traïdia gaat over gewenning in vriendschap en over de vreemde gesprekken die daaruit voortkomen. Drie jongens zitten de op hetzelfde bankje en bespreken de hele tijd hetzelfde: irrelevante absurditeiten en diepgewortelde ergernissen.
De Voorkamer van Ger van Veen in de regie Fenneke Wekker is een monoloog van een personage dat volledig is opgesloten in zichzelf. Hij werkt in de Voorkamer. Het walhalla. Schoon, netjes, opgeruimd. Hij schrijft al jaren met een potlood een brief aan zijn vrouw omdat hij niet naar huis kan.
De voorstellingen zijn komende week te zien in het MC theater op het Westergasfabriekterrein.

Tanja Minnee heeft ook al twee gasten uitgenodigd. Zij praat met Nathalie Bourne van Foam-lab en Tessa van Zwol, culture manager van Red Bull. Voor het 2e jaar op rij slaan Foam-lab en Red bull 5 pics de handen ineen. Foam-lab, een onderdeel van Foam fotografie museum Amsterdam, bestaat uit 8 jonge creatieven die aan jongeren willen laten zien dat musea niet saai en elitair zijn. Een jaar lang organiseren zij unieke evenementen binnen en buiten Foam. Red bull 5 pics en Foam-lab organiseren in april en mei samen SAFARI: 3 avontuurlijke tochten door de urban jungle van Amsterdam, om jonge talenten de kans te geven zich te ontwikkelen en hun fotoserie aan de wereld te tonen.

woensdag 24 maart 2010

25 maart 2010

10:00 uur

Flanerend op de Londense Savile Row of de Parijse Avenue Montaigne zouden niet uit de toon vallen: de Sapeurs van Bakongo. Ze zijn intussen zo hip geworden dat ze Paul Smith inspireerden tot een nieuwe vrouwenlijn. De Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni bracht enkele maanden door tussen de Congolese dandy’s die kleren belangrijker vinden dan een dak boven het hoofd. Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst openen vanmiddag de fototentoonstelling over het fenomeen Sapeurs. Sapeurs zijn mannen uit Congo die mode verheven hebben tot de status van religie. De Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni maakte foto’s van dit fenomeen. Hij is onze gast in het eerste half uur van dit programma.

10:30 uur

Van 1 april tot en met 20 juni 2010 is in het Rembrandthuis de tentoonstelling In atmosferisch licht. Het picturalisme in de Nederlandse fotografie te zien. Het picturalisme was eind negentiende, begint twintigste eeuw de eerste internationale artistieke beweging van het jonge kunstmedium fotografie. Nederlandse fotografen als Henri Berssenbrugge, Bernard Eilers en Berend Zweers grepen voor hun foto’s terug op locale tradities uit de schilderkunst van de zeventiende en negentiende eeuw. Op de tentoonstelling is een keuze te zien van meer dan honderd van de mooiste picturalistische foto’s uit de Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden. Een van de makers van tentoonstelling – óf Janrense Boonstra, directeur van het Rembrandthuis, óf Maartje van den Heuvel, conservator Fotografie van de Universteit Leiden - komt er meer over vertellen.

woensdag 17 maart 2010

18 maart 2010

10:00 uur
Eva Krammer krijgt Dik Mus en Anke van Veen van ontwerpbureau DutchIgloo te gast. Zij hebben voor kasteel Groeneveld de tentoonstelling Huis in Frankrijk, une rêve une réalité gemaakt.
Het landgoed dat hoort bij Kasteel Groeneveld is 120 hectare groot en ligt in De Vuursche tussen Hilversum, Baarn, Soest en Bilthoven. Het kasteel organiseert tentoonstellingen, lezingen, concerten, filmvertoning, wandelingen en publicaties. Ieder jaar met een thema.
Dit jaar is het thema Buiten. De tentoonstelling Huis in Frankrijk van DutchIgloo is niet alleen een tentoonstelling, maar ook een kunstwerk en een belevenis.

10:30 uur
We blijven in de sfeer van het omtoveren van ruimtes. Het rondzwervend collectief Schijnheilig heeft dat al op vele plekken in de stad gedaan. Zij zet zich in om ongebruikte ruimtes te veranderen in creatieve, vrij toegankelijke en non commerciële ontmoetingsplaatsen. Schijnheilig gaat daarbij samenwerkingsverbanden met artiesten en kunstenaars, beeldend kunstenaar worden gedurende de tentoonstelling medegaleriehouders.
Vandaag ontmoet Jos de Jong een van de organisatoren van Schijnheilig, dat op dit moment gevestigd is in een voormalig schoolgebouw aan de Passserdersgracht 23 b.g.

woensdag 10 maart 2010

11 maart 2010

10:00 uur

Tanja Minnee ondervraagt modeontwerpster Saskia van Drimmelen. Zij maakt deel uit van het uit drie vrouwen bestaande collectief Painted, dat nieuwe toepassingen bedenkt voor oude handwerktechnieken. Hoewel ze er veel aan doen om deze bijna verdwenen technieken in leven te houden, zijn hun ontwerpen zeker niet nostalgisch, maar van nu. In hun kleding gaat veel tijd zitten. Het tempo van de modewereld is hoog terwijl zij bewust de tijd willen nemen voor ieder afzonderlijk stuk. ‘We maken we mensen bewuster van hun kleed- en koopgedrag.’

10:30 uur

Het al veertig jaar bestaande kamerkoor Cappella Amsterdam, gespecialiseerd in zowel oude muziek als in modern en hedendaags repertoire, geeft een serie concerten in het Muziekgebouw aan 't IJ. Aanstaande zondag een heel bijzondere uitvoering, onder leiding van de Britse componist en dirigent James Wood. Het programma is geheel Engels, met vijftiende- en zestiende-eeuwse muziek en met modern werk. Ook het stuk Incantamenta van Wood zelf wordt uitgevoerd. Meile Snijders praat met René Nieuwint, zakelijk leider van Capella Amsterdam en – in het Engels – met James Wood.

woensdag 3 maart 2010

4 maart 2010

10.00 uur
Creative Commons (CC) is oorspronkelijk een Amerikaans project voor het bevorderen van open inhoud. CC wil creatief werk vrijer beschikbaar maken dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat het makkelijker gekopieerd, verspreid en bewerkt kan worden. Door middel van speciale licenties probeert CC bij de verspreiding van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden. Martijn Arnoldus, lid van het projectteam van Creative Commons Nederland, komt er meer over vertellen.