zaterdag 28 mei 2011

2 juni 2011: Luc Ex

Stevig doorstampende ritmes maken plaats voor een kwetterduetje dat even later moet wijken voor een gierende uithaal of een licht melancholisch mineurtje, gevolgd door een paar knetterende klappen.
Dit is geen letterlijke beschrijving van een Sol12-stuk, maar poogt de dynamiek en de klankrijkdom van de door Luc Ex aangevoerde groep in woorden te vangen. Sol 12, met daarin een fraaie mix van improvisatoren en hedendaagse classici uit heel Europa, speelde onlangs in het Amsterdamse Bimhuis. Een prachtig concert, ook om te zien. Een kleine big band, waarin nou eens niemand te bekennen viel die de 'coole' schnabbelaar uithing. En daartussen, half verscholen achter een haag van blazers en strijkers, bassist Luc Ex.

Luc Ex - foto: Laura van der Linden

Een elastieke speler, waarvan je vermoedt dat niet alleen de ranselende handen, maar ook de spasmen van mondhoeken, rug, knieën en nek onontbeerlijk zijn om te klinken zoals hij klinkt.
En Sol 12 is nog maar één van de vele groepen en projecten waar Luc zich mee bezighoudt, sinds hij in 2002 de collectiviteit van de voormalige punkband The Ex ontglipte, met medeneming van zijn artiestennaam. Een cd met Kamagurka, optredens met klankzanger Phil Minton en cellist/performer Tristan Honsinger, ontluikende activiteiten met jonge honden die momenteel de krochten van de Amsterdamse improvisatiescene bevolken, om maar eens wat te noemen.
Luc Ex was al bassist, optimist, aanjager en ondernemer met wortels in de kraakwereld, maar daar lijkt een - veel solistischer - metier bij te komen: dat van veroorzaker van noten, zeg maar componist.
Benieuwd wat hij daar zelf van vindt.
Aanstaande donderdag bij Radio PingPong, mijn eerste optreden aan deze zijde van het vraagteken?

… aldus Han Buhrs, die de uitzending van donderdag presenteert.

Techniek: Jos de Jong

Mac-gebruikers hebben Flip4Mac nodig, een toevoeging voor de QuickTime Player.


De muziek in de uitzending:
1.Nood - Sol 6 (http://www.lucex.nl/static/discography.html)
2.'16' - Sol 12 (http://www.lucex.nl/static/biography.html)
3. Moord eens een volkske uit - Kamagurka en de Ridders van den Apaocalyps (http://www.kamagurka.com/EN/Home)
4. Suction print - Ex-orkest (origineel van Captain Beefheart; http://www.theex.nl/)
5. Airport insecurity - 4 Walls (http://www.lucex.nl/static/discography.html)
6. March of the ventilators - Sol 12 (http://www.lucex.nl/static/biography.html)
7. Ces gens la - 4 Walls (origineel van Jacques Brel; http://www.lucex.nl/static/discography.html

woensdag 25 mei 2011

26 mei 2011: Raoul van der Weide

Raoul van der Weide organiseert de ‘Oorsprong curators series’. Kleine concerten van mensen die bereid zijn elkaar te ontmoeten, zonder duidelijke afspraken vooraf samen te werken. Modern klassiek aandoende stukken kunnen afgewisseld worden met muziek die aan jazz doet denken maar dan weer zo vreemd wordt dat je je afvraagt waar je eigenlijk naar zit te luisteren. En opeens beland je weer in rustiger vaarwater, is de muziek weer transparant geworden en is ze ook voor een niet al te geoefend luisteraar redelijk goed te doorgronden.
Op dit moment vinden deze concerten op maandelijkse basis plaats in een soort vrijstaand woonhuis net ten noorden van de plek waar de pont aanmeert die vanaf Centraal Station richting Buiksloterweg vertrekt.
De muzikanten/gastcuratoren en organisator van 18-4-2011 in de tuin voor het huis waar de concerten plaatsvinden. Van links naar rechts: Han Buhrs - gastcurator & stem; Joop van Brakel - stem; Sean Bergin - saxen, whistles; Harald Austbo - cello; Raoul van der Weide - initiator/coordinatie 'OORSPRONG curators series'; Andrea Taeggi - gastcurator; Georghe Dumitriu - viool; Kaja Draksler - piano. Op de foto onbreken: gastcurator en altsaxofonist JanWillen van der Ham en Guy Harries - stem. Foto: Jos de Jong.

Wat drijft zo’n man, hoe krijgt hij al die muzikanten daar bijeen? Bestaan er vergelijkbare initiatieven? En als cultuur in zo’n intieme, ongecompliceerde huiskamerachtige setting tot je te nemen is, wat zou een mens dan nog in de schouwburg gaan zitten?

Gespreksstof voor de ontmoeting die Jos de Jong zal hebben met Raoul van der Weide. De laatste komt naar de studio van Salto en neemt cd’s mee met muziek van de muzikanten die voor maandag 30 mei gepland staan in de ‘Oorsprong curators series’, de interviewer neemt opnames mee van een eerdere aflevering van deze bijzondere bijeenkomsten.

Luister naar de uitzending van 26 mei 2011
Mac-gebruikers hebben Flip4Mac nodig, een toevoeging voor de QuickTime Player.

woensdag 18 mei 2011

19 mei 2011: Muziek en gedichten van Bart FM Droog en John Cooper Clarke

Deze uitzending geen studiogast. Wel kon de presentator nog snel wat extra's meenemen van huis, in de vorm van poezie van Bart FM Droog, zoals die door hem werd voorgedragen tijdens de Gentse Nacht van de Poëzie (2 april 2011). En ook nog twee gedichten van John Cooper Clarke zoals die klonken tijdens de feestelijke slotavond (2 oktober 1977) van de Manchesterse club The Electric Circus.

Presentatie en techniek: Jos de Jong

Luister naar de uitzending van 19 mei 2011
Mac-gebruikers hebben Flip4Mac nodig, een toevoeging voor de QuickTime Player.

maandag 9 mei 2011

12 mei 2011: Harrie Hageman

Harrie Hageman is theaterman: regie, acteerwerk, productie, organisatie en vormgeving. En verzorgt vaak ook zelf de vertaling/bewerking van teksten. Tussen 1981 en 2002 werkte hij mee aan (maar was veel vaker verantwoordelijk voor) tientallen producties.
Met Stichting Wereld Premieres heeft hij sinds 1984 zijn eigen organisatie die zich inzet voor "de bevordering van werken op het gebied van Theater, Muziek, Beeldende kunst, Vormgeving, Audiovisuele kunst en de Letteren." En die letteren, daaraan is nu een boek toegevoegd.
Foto Harrie Hageman: © Quintalle Nix

De debuutroman van Harrie Hageman verscheen in april 2011. Het boek heet Speeltijd, handelt over een regisseur in de bloei van zijn leven, een man die terugkijkt op zijn leven als theaterman en moeite heeft met de aftakeling en een jongen die het leven aan het ontdekken is, met grote stappen de wereld van de groten in gaat.
Jos de Jong praat met Harrie Hageman over zijn boek Speeltijd en zijn werk als theaterman.

Luister naar de uitzending van 12 mei 2011
Mac-gebruikers hebben Flip4Mac nodig, een toevoeging voor de QuickTime Player.